Vitafarm Nasiona konopi łuskane 150g
13,99zł
Description
MELISA(Melissa officinalis L.)Melisa należy do rodziny Wargowych (Labiatae), pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, znana od wieków w Europie. Do celów leczniczych zbiera się liście lub całe ziele w czerwcu przed okresem kwitnienia.Dawniej nazywano melisę matecznikiem lub rojownikiem. W wierzeniach ludowych podaje się, że sadzano rojownik koło domów, aby wzbudzić zainteresowanie chłopców dziewczętami. Poświęcony w oktawę Bożego Ciała i powieszony na zewnętrznej ścianie domu miał chronić od piorunów. Melisę dobrze opisała św Hildegarda z Bingen (XVII wiek) a w Zielniku Szymona Syreńskiego – polskiego lekarza i botanika z przełomu XVI i XVII wieku – melisa występuje również jako Psczelnik lub Roiownik.Sposób użycia:Napar: na szklankę wrzątku bierzemy 1 łyżkę suchego rozdrobnionego ziela lub samych liści (na świeżo rozdrobnionych), albo też 2 łyżki świeżych poszarpanych listków lub ziela melisy. Parzenie powinno trwać 20 minut, pod przykryciem. Można pić nawet 3-4 filiżanki naparu dziennie.Numer partii/ Najlepiej spożyć przed – znajdują się na opakowaniu produktu.Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym opakowaniu, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Zdrowa żywność
syrop z pigwowca jak zrobić, lalka barbie w podróży, druga strona, ile pektyny na 1 kg owoców, podrecznik matematyka z plusem 7, najlepsze mleko roślinne, mleko kokosowe bio, tut tut autka vtech, klar, oblicza geografii 1 zakres rozszerzony spis treści, bobovita kaszka mleczno ryżowa, świńska gra, joanna wylde książki, zielone przyprawy, klub opiekunek książka, holika holika cushion, zurek na wedzonce, hotel transylwania kolorowanka
yyyyy