Masa Marcepanowa

SKU: efdcf07a2470 Category: Tags: , ,

Description

Pyłek kwiatowy, zwany również pyłkiem pszczelim to bardzo bogaty w biologicznie aktywne substancje produkt. Zbierany przez pszczoły z kwiatów roślin pyłek jest mieszany ze śliną oraz nektarem i gromadzony w ulu dla zaspokojenia potrzeb pokarmowych oraz jako zapas na okres niedostatku pyłku. W ziarnach pyłku pszczelego stwierdzono obecność ponad 200 substancji. Do głównych grup należą białka i aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, witaminy oraz sole mineralne. Dlatego właśnie pyłek kwiatowy nazywany jest bombą witaminową lub cudowną odżywką, która znana była ze swych cennych właściwości już w starożytności. Warto również wiedzieć, że pyłek pozostawiany w ulu na długi czas, jest przez pszczoły ubijany do komórek plastra i zalepiany miodem oraz woskiem. Zachodzi wówczas proces fermentacji, w wyniku której pyłek przemienia się w pierzgę.Stosowanie: zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Najpopularniejszy sposób to mieszanie pyłku z miodem, mlekiem lub sokiem. Do rozpuszczania nie należy stosować płynów zbyt gorących ponieważ pyłek podobnie jaki inne produkty pszczele nie lubi wysokiej temperatury, która zabija jego wartości zdrowotne. Dla zwiększenia przyswajalności pyłku należy dokładnie go przeżuwać przed połknięciem.

Zdrowa żywność

jaskinia kolorowanka, malina truskawka, pesto sklep, patton m60, plastikowe dynie, chipsy pieczone, angielski b2+, co do czego

yyyyy