Jak stosować miód na gardło przy przeziębieniu?
Większość miodów jest dobrym dodatkiem do lekarstw podczas każdego przeziębienia, grypy czy po prostu w codziennej diecie, aby wspierać odporność organizmu. Niektóre są polecane także przy przewlekłych problemach układu oddechowego, schorzeniach związanych z układem pokarmowym albo przy problemach gastrycznych, np. biegunkach lub zaparciach. Dzisiaj zastanówmy się, jak stosować miód na gardło? Tak naprawdę możesz korzystać z każdego polskiego miodu, który kupisz od lokalnego sprzedawcy czy na targu. Tam na pewno dostaniesz prawdziwy miód, o którego skład nie musisz się martwić. Zawsze lepiej wybrać taki słoik miodu niż z wielkiego supermarketu, gdzie często nie da się nawet sprawdzić kraju pochodzenia lub dokładnego składu produktu. Dobry będzie zarówno miód lipowy, akacjowy, spadziowy, jak i gryczany czy rzepakowy. Wszystkie z nich wykazują działanie antybakteryjne, a także mają silne właściwości bakteriobójcze.
Najlepszym sposobem na wyrobienie sobie odporności z pomocą miodu będzie po prostu picie go z wodą. Oczywiście musi stać się to naszym nawykiem, jeśli chcemy, aby przyniosło określone rezultaty. Codziennie wieczorem lub rano należy wypić szklankę ciepłej wody z łyżką miodu.
Najlepsze domowe sposoby na bolące gardło
Jeżeli zmagasz się z przeziębieniem i doskwiera ci ból w przełyku, możesz pomóc sobie miodem. Najłatwiejsze będzie chyba spożywanie kilku łyżeczek miodu dziennie. Wystarczy, że powoli rozpuszczać będziesz dwie łyżeczki miodu dziennie w jamie ustnej. Wiadomo, że nie spowoduje to natychmiastowego wyzdrowienia, jednak może złagodzić ból gardła oraz powstrzymać kaszel. Przy zapaleniu oskrzeli polecane jest picie wody z octem. Do szklanki letniej wody (poniżej 40 stopni) dodaj łyżkę miodu oraz solidną porcję octu jabłkowego. Pij taki roztwór małymi łykami kilka razy dziennie. Najbardziej klasycznym domowym syropem, który większość z nas chyba zna jest ten miodowo-cebulowy. Obierz i posiekaj drobno dwie niewielkie cebulki. Włożyć je możesz do słoika np. o pojemności 400 ml. Następnie dodaj około 4 łyżek miodu najlepiej lipowego. Wymieszaj i odstaw na 2 dni, aż cebula puści sok. Taką miksturę można pić przez całą jesień i zimę.